fbpx
Teraz czytane
Najlepszy zimowy grzaniec – przepis

Najlepszy zimowy grzaniec – przepis

Dzisiaj krótko i na temat – przepis na najlepszy grzaniec, dzięki któremu poczujesz jarmark bożonarodzeniowy w swoim domu 😁 Sezon grzańców zaczął się już na dobre i  na pewno część z Was podejmowało już swoje próby. Każdy ma swoje metody i ulubione smaki, ale może jeszcze dzisiaj spróbujesz przygotować wino według naszej receptury 🔥

Jakie wino wybrać? 🍷 Nie obrażajmy winiarzy i używajmy do grzańca trunków z przedziału cenowego 15-25 zł  – najlepiej jak zakręcimy się obok tych półwytrawnych🍇

Wszystkie składniki

Większość rzeczy z listy zakupów wystarczy przynajmniej na kilka wieczorów więc nie przeraź się ilością składników:

🍷 Wino – butelka 
🍊 Pomarańcze – jedna sztuka pokrojona w plastry
💛 Imbir – cztery plastry grubości 5mm
🔴 Żurawina – 10 sztuk
🍏 Jabłko – małe, pokrojone w plastry
🥃 Koniak – dwa kieliszki
🍯 Miód – dwie łyżki
🥀 Goździki – 10 sztuk
👑 Kardamon – koniecznie w całości, cztery ziarna
🔥 Cynamon – laska połamana na kilka części
⭐ Anyż – dwie całe gwiazdki

Jabłka, pomarańcze i imbir

Przepis jest prosty i sprowadza się do połączenia wszystkich składników oraz pilnowania, żeby nie zagotować całej mikstury bo wyparuje to co tygryski lubią najbardziej 🥴 Smaki najlepiej połączą się ze sobą jeżeli będziemy utrzymywać lekko parujące wino przez około 20 min na ogniu 🔥

Podgrzewanie wina

Każdy ze składników odgrywa ważną rolę: 🔴 żurawina nadaje cierpkiego smaku, 💛 imbir mega rozgrzewa, 🍯 miód dba o nutę słodkości a 🥃 koniak dodaje extra kopnięcie.

Na koniec możesz zjeść jabłko, żurawinę i pomarańczę ze swojego grzańca – pamiętaj jednak, że są zdradliwe 😈

Gotowy grzaniec

Zobacz komentarze

Zostaw komenatrz

Your email address will not be published.

© 2020 FOODIE GANG. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top