Jeszcze 2-3 lata wstecz, a ramenu we Wroc艂awiu mo偶na by艂o ze 艣wiec膮 szuka膰.
Na szcz臋艣cie przez ostatnie 2 lata mocno nam obrodzi艂o w tym temacie.
Wiele suszarni postanowi艂o wprowadzi膰 do oferty narodowe danie Japonii, jak i takie, kt贸re specjalizowa艂y si臋 w ramenie.
My postanowili艣my zrobi膰 sw贸j ranking wroc艂awskich ramen贸w, ale po testach mieli艣my tak r贸偶ne zdania i odczucia, 偶e uda艂o nam si臋 jedynie wybra膰 nasze TOP – troch臋 ze wzgl臋du na wra偶enia ka偶dego z nas, jak r贸wnie偶 brak mo偶liwo艣ci por贸wnania ze sob膮 tych samych styl贸w gotowania ramenu. Obecnie ka偶da z restauracji serwuje ramen na sw贸j spos贸b, st膮d problem w por贸wnaniu 1 do 1.
Przetestowali艣my wi臋kszo艣膰 znanych i mniej znanych wroc艂awskich miejsc贸wek, aby przygotowa膰 dla Was zestawienie, w sumie na nasz st贸艂 trafi艂o 7 r贸偶nych misek.
Co ciekawe, w naszym topie nie b臋dzie tych specjalizuj膮cych si臋 wy艂膮cznie w ramenie.

Szajnochy 11 (ul. Szajnochy 11, Wroc艂aw)
Na pocz膮tek jedna z najstarszych suszarni we Wroc艂awiu, bo jest z nami ju偶 ponad 10 lat. Specjalno艣ci膮 Szajnochy jest oczywi艣cie dobre i jako艣ciowe sushi, ale ze wzgl臋du na pandemi臋 i ewolucj臋 ich karty w ofercie mo偶na znale藕膰 r贸wnie偶 inne dania kuchni azjatyckiej oraz oczywi艣cie ramen.
Zam贸wili艣my z oferty jedyn膮 opcj臋 “Paintan Ramen”, w kt贸rej sk艂ad wchodz膮: boczek chashu, pak choi, grzyby shitake i rayu. Bulion by艂 g艂臋boki w smaku, o idealnej g臋sto艣ci. Wszystkie dodatki te偶 dobrze komponowa艂y si臋 z tym stylem ramenu. Rozp艂ywaj膮cy si臋 boczek z nut膮 s艂odko艣ci oraz przebijaj膮ca si臋 ostro艣膰 rayu sprawi艂y, 偶e po spr贸bowaniu wszystkich ramen贸w, ka偶dy chcia艂 wr贸ci膰 w艂a艣nie do niego 馃檪
Szajnochy lubimy ze wzgl臋du na sushi. Nigdy nie zawiedli w dostawie, jak r贸wnie偶 na miejscu, a to potwierdzaj膮 tylko opinie jakie znajdziemy na ich temat w sieci. Zamawiajcie p贸ki jest w karcie!

YEMSETU (plac Pi艂sudskiego 5, Wroc艂aw)
Kolejna, jedna z bardziej popularnych w艣r贸d foodies贸w suszarni z bardzo dobrym sushi i dobrym ramenem. To nie pierwsze nasze podej艣cie do tego lokalu, bo zar贸wno cz臋sto zdarza艂o nam si臋 bywa膰 na rolkach, jak i pr贸bowa膰 ramenu w lokalu oraz podczas wielu event贸w tj. Gastro Miasto.
W ofercie maj膮 dwie opcje ramenu (wege lub mi臋sny) – my wybrali艣my opcj臋 mi臋sn膮. Szkoda, 偶e w menu nie ma opis贸w i sk艂ad贸w, co mo偶e potencjalnego zainteresowanego sk艂oni膰 do zmiany decyzji. My jednak jeste艣my dociekliwi i wiemy, 偶e przecie偶 mo偶na 艂adnie zapyta膰 przez telefon 馃檪
Do ramenu, kt贸ry zam贸wili艣my wchodz膮: 3 plastry chashu, kie艂ki fasoli mung, szczypiorek, marynowane jajko, p臋dy bambusa i wywar (chyba) w stylu shoyu (je艣li co艣 przekr臋cili艣my to nas poprawcie :)). W smaku bulion by艂 g艂臋boki – zbalansowana s艂odycz i s艂ono艣膰. Pyszny, spr臋偶ysty makaron, kt贸ry je艣膰 mo偶emy bez niczego. Jajko zamarynowane i ugotowane w punkt. Wszystkie te sk艂adowe utwierdzi艂y nas, 偶e to ramen, kt贸ry zam贸wimy w przysz艂o艣ci ponownie.
PS. YEMSETU wprowad藕cie opisy pozycji w menu – oszcz臋dzi Wam to wielu pyta艅 telefonicznych 馃槢

CULTO (plac Ko艣ciuszki 6, Wroc艂aw)
Chyba najbardziej nieoczywista miejsc贸wka na ramen. Koncepcja lokalu w momencie otwarcia raczej nic z Azj膮 wsp贸lnego nie mia艂a, a by艂a jak wynika z opisu restauracji bardziej nastawiona na:
TATARY, FRYTECZKI i kieliszki pe艂ne FRIZZANTE niezale偶nie od pory dnia 馃
Tutaj ekipa mocno si臋 odklei艂a od pierwotnej koncepcji, ale kto zabroni robi膰 ramen Culto? Jak dla nas zrobili go smacznie i to jest najwa偶niejsze. Pewnie wielu z Was b臋dzie skr臋ca膰 si臋 w fotelach zastanawiaj膮c dlaczego w zestawieniu umieszcza si臋 kogo艣, kto prawdopodobnie robi to sezonowo. My odpowiemy: bo chcemy i mo偶emy :), jak usun膮 ramen, to w ich miejsce wskoczy kto艣 inny 馃檪
Przechodz膮c do samego zam贸wienia wybrali艣my pozycj臋:
CULTO TONKOTSU RAMEN (kremowy bulion wieprzowy | boczek chashu | marynowane jajo | rzodkiew | fasolka edamame | szczypiorek | pasta paprykowa | oliwa szczypiorkowa | ramen noodle)
Culto zaprezentowa艂o nam jeden z najpopularniejszych styl贸w w Japonii. Bulion jest naprawd臋 kremowy, o zr贸wnowa偶onej intensywno艣ci smak贸w i sporej ilo艣ci kolagenu. Makaron smaczny i spr臋偶ysty, bardzo podobny jak w przypadku Yemsetu – mo偶e nawet taki sam 馃檪 Boczek mi臋kki w 艣rodku, chrupi膮cy na zewn膮trz o lekko przypalonym smaku. Jajko mog艂oby by膰 delikatnie d艂u偶ej marynowane, ale pami臋tajmy, 偶e wszystko to kwestia gust贸w i gu艣cik贸w.
W og贸lnym podsumowaniu Culto bardzo dobrze poradzi艂o sobie z po艂膮czeniem wszystkich element贸w, jak i samym bulionem. Na pewno wr贸cimy ponownie na ramen, poniewa偶 po naszym te艣cie pojawi艂y si臋 jeszcze dwa inne 馃檪

Podsumowuj膮c ca艂e TOP 3
musieli艣my spr贸bowa膰 wi臋kszo艣ci miejsc贸wek i tak te偶 zrobili艣my, 偶eby zbudowa膰 nasz subiektywny ranking. Nie opisujemy reszty, poniewa偶 nie chcieliby艣my si臋 “czepia膰” – na pewno ka偶dy z ramen贸w znajdzie swojego fana. Nasze top to miejsca godne zamawiania i z pewno艣ci膮 si臋 nie zawiedziecie, wi臋c kto nie spr贸buje, ten FAJA 馃榾 . Mimo, i偶 nie s膮 to restauracje specjalizuj膮ce si臋 w ramenie, to bardziej wpisa艂y si臋 w nasze gusta smakowe, ni偶 typowe miejsca tylko z tym produktem.
Wbijajcie na nasz Instagram – tam na bie偶膮co mo偶ecie 艣ledzi膰 gdzie obecnie si臋 sto艂ujemy!