Do tej pory Enigma mogła nam się tylko kojarzyć z niemiecką maszyną szyfrującą, której szyfr naszym rodakom udało się złamać 1932 roku.📠 Jednak na mapie wrocławskiego rynku pojawiła się restauracja z tą właśnie nazwą. Możliwe, że pomysł na nazwę wynikał z autorskiego menu, który jest takim właśnie “szyfrem” całej działalności?🤔 Ogólnie nie wiemy, ale mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu ekipa Enigmy odpowie nam na to pytanie!
O Enigmie sporo z Was mogło usłyszeć przede wszystkim ze względu na zgarnięcie 5 nagród z tegorocznego Restaurant Week’u. 🏆 My doczekaliśmy chwilę chwały i Gabi postanowiła odwiedzić tę nową miejscówkę, w której jak wynika z opisu zamieszczonego na ich facebooku “rzeczywistość styka się z magią – zwłaszcza na talerzu” Czy tak było? Czytajcie dalej 👇🏼
Pierwsze co przykuwa uwagę tego miejsca to jest wystrój. Ja osobiście kocham tego typu klimaty i czułam się tam cudownie. 😍 Nie byłam w stanie nacieszyć wzroku. Miejsce pod tym względem jest naprawdę idealne na kolacje i wieczorne spotkania!
A jak z jedzeniem? Zamówiliśmy dwie przystawki, danie główne i deser. Zacznijmy od przystawek! 🧐
JĘZOR WOŁOWY 25 ,-
chrupiąca grzanka / wiśnie / habanero / kimchi
TUŃCZYK NA GRZANCE 39 ,-
siekany stek z tuńczyka / guacamole / limonka / kolendra / pomarańcz
Przystawki nam smakowały, były to zupełnie inne smaki niż te, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Ale też właśnie o to nam chodziło, żeby spróbować czegoś nowego. Kawałki jęzora wołowego dosłownie rozpływały się z ustach! Pieczywo naprawdę na najwyższym poziomie, nawet gdybym dostała je z samym masłem to byłabym zadowolona. 😅 Zdecydowanie w przypadku starterów warto się z nimi dzielić z innymi. Ja po spróbowaniu obu byłam już prawie najedzona! Ale przechodząc do dania głównego, czyli….
MAŚLANA BUŁA ZE STRUSIEM 42 ,-
maślana buła / udziec z mięsa ze strusia / sos holenderski / rukola / krążki cebulowe / pikle / pomidory / frytki z batatów
Wygląda jak zwykły burger co? Szczerze muszę przyznać, że dopiero po kilku kęsach dało się w pełni odczuć, że to nie jest mięso wołowe. Rzeczywiście miało delikatnie inny smak, porównywalny do wołowego, ale jednak nie do końca. ALEEEEEE…Coś co skradło moje serce w tym daniu to FRYTKI Z BATATÓW! 🤩 Przysięgam, że to były najlepsze batatowe frytki w moim życiu. A nie powiem, trochę ich zjadłam. Wszystko było w nich idealne. Słodkie, ale lekko słone, miękkie, ale z zewnątrz chrupiące, a co najważniejsze po 10 minutach smakowały tak samo dobrze jak na początku. 💯
Patrząc na pozycje deserów, najchętniej zjadłabym wszystkie! Zdecydowaliśmy się jednak na tylko jeden, ze względu na brak miejsca w żołądku. 🥲
SERNIK MANGO 22 ,-
owoce sezonowe / lody
Fajny lekki, letni deser. Tyle można o nim powiedzieć. Nie było w nim żadnego efektu wow, był po prostu bardzo smaczny i jak najbardziej zamówiłabym go drugi raz.
PODSUMOWUJĄC…
Enigma to zdecydowanie miejsce, który każdy z nas powinien odwiedzić. Od początku do końca wizyta w tym miejscu była udana. Z tego co udało nam się dowiedzieć od Szefa kuchni Marcina Korczaka, restauracja będzie brała udział w jesiennej odsłonie Restaurant Week i będzie to zapowiedź nowej karty! Dlatego, jeżeli jeszcze tam Was nie było, a chcielibyście spróbować dań z obecnej karty, to musicie się śpieszyć. 😉 Restaurant Week rusza lada chwila…
Odwiedzicie Enigmę?